четвъртък, 13 април 2023 г.

Старта на мобилни телефони

 Първата идея за мобилен телефон се заражда през 1947 г., когато британският инженер Дъглас Харди разработва концепция за мрежа, която позволява безжична комуникация в целия свят. Той описва идеята си в статия, публикувана в брой на журнала "Wireless World" през 1947 г., като нарича мрежата "Мобилна телефония".

През 1960-те години, развитието на сателитната комуникация и разработването на микропроцесори, позволяват на инженерите да започнат да работят по създаването на мобилни телефони. През 1973 г., инженерите на Motorola, на чело с Мартин Купър, създават първият мобилен телефон - DynaTAC 8000X.

Идеята зад създаването на мобилния телефон е да се позволи безжична комуникация от всяка точка на земята, където има покритие от мрежата. Мобилните телефони са били изобретени, за да позволят на хората да бъдат свързани винаги и навсякъде, без да има нужда да бъдат във фиксирана локация.

Идеята за мобилни телефони е била силно вдъхновена от военните комуникации, където безжичните радиоапарати са били много важни за войната. Също така, идеята за мобилни телефони е била допълнително стимулирана от нуждата на бизнес потребителите да бъдат свързани винаги и навсякъде, за да могат да се движат свободно в рамките на големи офиси и компании.

Няма коментари:

Публикуване на коментар