вторник, 21 май 2024 г.

Интересен факт

 Замисляли ли сте се защо има толкова много хора и толкова малко от тях са открили нещо гениално? 

Всички учим,но са малко хората които достигат до някакво откритие сами .

Масата сме обладани от идеята за пари 💸 и как да изкараме повече ,за да покриваме  различните си нужди и хобита.Някой искат  къщи ,апартаменти,вили,модерни и бързи коли или яхти,други са заслепени от всеки нов вик на модата ,трети искат бижута или дават маса пари за най новите технологии има и такива които заради недостига на пари 💸 влизат в черната дупка на депресията и се отдават на зависимости като алкохол,опиати и какво ли не... Хората надграждат и работят върху външното си развитие и красота...Стремят се да бъдат по красиви ,модерни и актуални,но забравят за вътрешното си духовно развитие и за потенциала който носят.

Интересуват се от личният живот на известните и богати хора или просто от това - какво е купил и направил комшията...От новините с които ни заливат всеки ден,но на практика не дават реална и точна информация...

Така всеки ден всички се отдалечаваме все повече от потенциала си и от смисъла на нашето съществуване.

Замисляли ли сте се защо толкова много аутсайдери са станали гении и откриватели ? 

Повечето от тях са били отхвърлени от масата ,от обществото и са определяни като луди или странни защото са били със свои различни от общоприетото възгледи и вярвания и странности 

За Томас Едисон са казали ,че е тъп и бавноразвиващ ,но в крайна сметка той благодарение на родителите си и образованието което получава в къщи което е различно от това което получаваме ние Масата хора ...именно той Томас Едисон има 1000 патентовани изобретения...не едно и не две ,а ние "нормалните"  и уж интелигентни и образовани хора с дипломи от училища и университети се интересуваме предимно от цената на един или друг продукт ...

Може би е редно да отбележа ,че много дипломирани хора никога не се реализират в сферата по която са се дипломирали,а дори има много дипломирани хора които са и безработни...

 Друга интересна личност е Бил Гейтс .Всеки знае кой е той и е чувал за Майкрософт ,но колко от вас са проверили какъв ученик е бил той и факта ,че е кандидатствал за работа на която са го попитали за имейл адрес ,а той в този момент е нямал такъв и дали само това е била причината да не бъде приет на желаната от него длъжност ...но тогава той започва да работи по проекта си заедно с негов приятел и постигат големи успехи с проектите си.

 Като малък Бил Гейтс е  бил Непокорен и нетърпелив, често се е сблъсквал с авторитетите и е нарушавал правилата. Той е бил изключен от гимназията за кратко за хакване на компютърната система на училището.

Имал е липса на интерес към други предмети не се е интересувал от предмети, които не са били свързани с технологиите. Той е получавал ниски оценки по английски език и история.

Той е бил социално изолиран в гимназията и е прекарвал повече време с компютрите си, отколкото с другите ученици.Бил Гейтс е бил интелигентен, но нестандартен ученик. Той е имал силни страни в областите на математиката, науката и технологиите, но е изпитвал трудности в други области.

Странно е ,че в училищата има задължителен материал за всеки ,а всеки е уникален и със собствени интереси и разбирания ,но ако нещо не ти е интересно ,то как да до научиш.

Към всеки ученик би трябвало да се подхожда индивидуално и за да се грабне вниманието на едно дете ,материала който изучава трябва да бъде интересен и представен по подходящ начин.Първо да се събуди любопитството на едно дете .

Друг известен гений е Алберт Айнщайн

Айнщайн проговаря късно - на три години, и изпитва трудности с говоренето до четиригодишна възраст. Някой хора погрешно смятат, че това е признак на по-късно когнитивно развитие, но всъщност е било просто забавяне в речевото развитие.

Той също е имал проблеми с изучаването на езици  .На 17 години Айнщайн не успява да влезе в Швейцарския политехнически институт (ETH) в Цюрих поради ниските си оценки по езикови предмети.

Бащата на Айнщайн го запознава с науката и математиката, подхранвайки любопитството му към света.

Айнщайн е бил запален по четенето на книги по физика и математика, често извън училищната програма.

Той също  е провеждал  експерименти в домашната си лаборатория, изградена в мазето

На 16 години Айнщайн пише първата си научна статия, изследвайки движението на светлината.

Друг световно известен гений е Никола Тесла.

Той също е бил изключен от гимназията поради липса на интерес към традиционното образование.Въпреки това, той е станал пионер в областта на електротехниката, разработил променливотоковото захранване и много други изобретения. 

Интересен е фактът,че Никола Тесла в един момент работи с Томас Едисон за кратко, но двамата се разминават в идеите си за развитие на електрозахранването .Тесла е привърженик на променливотоковото (AC) захранване, докато Едисон предпочита по-старото постояннотоково (DC) захранване. След раздялата с Едисон, Тесла основава собствена компания и започва да разработва свои собствени изобретения, използвайки променливотоковото захранване.

Никола Тесла  разработва и първия полифазен индукционен двигател, който е ключов елемент в много съвременни машини и устройства.

 Тесла прави и значителен принос в развитието на радиото, като разработва ранни радиопредаватели и антени.

Също така той е изобретил и много други устройства, включително рентгенови лъчи, неонови лампи и флуоресцентни лампи.

Тесла е бил визионер, който е предвиждал много от технологиите, които използваме днес, като например безжичното предаване на енергия и интернет.


Няма коментари:

Публикуване на коментар